Introduktion

Liselund Laboratorium
Liselund Slot og park er én af landets bedst bevarede romantiske haver, – et menneskeskabt landskab fra slutningen af 1700-tallet, hvor forholdet mellem mennesker og natur blev genforhandlet. Tiden er til en ny genforhandling – i forhold til den klima- og biodiversitet krise, som den menneskecentrerede tænkning, har afstedkommet.

Liselund Slot overgik i 2005 til Nationalmuseets samlinger og med Rane Willerslev som ny direktør, er der sat fokus på at formidle stedet både i forhold til dets oprindelige tanke og den verden, som omgiver det i dag. Liselund Laboratorium er et af Nationalmuseet eksterne udviklingsprojekter.

Det grundlæggende koncept består af 12 nedslag – et for hver måned – som hver for sig forholder sig til årstiden og det unikke ved haven på netop dét tidspunkt. Med afsæt i havens scenografisk bearbejdede landskab der grænser op til Klinteskoven og Møns Klint, – undersøges og iscenesættes haven kunstnerisk og videnskabeligt, i en levende og fremsynet formidling. For haven, skoven og klinten er også et sted, hvor det sansende, det fiktive, det subjektive og det drømmende findes, udfoldes og udfordres. Ligesom kunstnere og kulturinstitutioner eksperimenterer med at udvikle kommunikations- former ønsker dette projekt også at inddrage publikum på nye måder.

Kort historik
I februar 2019 afholdt vi to videns middage med ca. 30 deltagere for at fortælle om projektet, og der var stor interesse for og opmærksomhed omkring Liselund – Den levende Have. I 19/20 har vi afholdt 4 laboratorier – hvor kunstnere , videnskabsfolk, kultur og naturformidlere udviklede ideér til 12 nedslag i haven i 2021. I år mødes kunstneren naturformidlere og videnskabsfolk i residencies -på Møn og udvikler konkrete projekter.

Flere har givet udtryk for, at de satte pris på enkeltheden i projektet og de minimale udtryk. Andre har lagt vægt på dialogen mellem kunst, naturvidenskab og historie – perspektiveret af den romantiske landskabshave, Klinteskoven og Møns Klints geologisk tid.

Nedslagne arbejder med samspillet mellem menneske og biodiversitet; de mange sagn og myter som skoven rummer; med mørke og lys og stilheden som muligheden for alle lyde…
Hvad er der egentlig på og i spil omkring et moderne natursyn?

Foto: Torben Huss

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s